Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Automatisering och regional utveckling

Fler och fler arbetsuppgifter verkar bli automatiserade i dagens ekonomi. Utvecklingen mot en fortsatt automatisering kommer givetvis inte att gå spårlöst förbi på arbetsmarknaden, och har inte heller gjort det historiskt. Arbetsinnehållet i yrken kommer att kunna automatiseras till varierande grad i framtiden, och därmed kommer yrkenas innehåll att förändras. Några yrken kommer kanske till och med att försvinna, medan andra yrken uppstår som en följd av automatiseringen.

Detta har fått många att ställa viktiga frågor kring automatiseringens följder. Hur kommer automatiseringen att påverka framtidens yrken? Vilka nya krav ställs på arbetskraften? Kommer det överhuvud taget att finnas några jobb kvar? Vilka nya jobb kommer att tillkomma? Vilka regioner och städer kommer vara mest drabbade, och vilka regioner kommer att dra nytta av automatiseringen?

I rapporten Strukturomvandling och automatisering – konsekvenser på regionala arbetsmarknader analyserar vi svenska regionala arbetsmarknader med utgångspunkt i dessa frågor (samarbete med Västra Götalandsregionen och Region Skåne).

I Kulturgeografipodden avsnitt 6, diskuterar Jonathan Borggren och Martin Henning framtidens automatisering och konsekvenserna på regionala arbetsmarknader, med utgångspunkt i rapportens resultat. Inspelningen finns tillgänglig på podcaster eller via kulturgeografipodden.libsyn.com.

Mer information: Martin Henning

Sidansvarig: Martin Henning|Sidan uppdaterades: 2018-01-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?