Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Evolutionär ekonomisk geografi och historisk regional utveckling

Svensk ekonomisk geografi är stadd i snabb förändring. Relationerna mellan regioner ändras över tid. Framförallt har storstädernas expansion orsakat ökande regionala olikheter under de senaste decennierna. Inom regionerna sker också en tydlig strukturomvandling. Den traditionella tillverkningsindustrin har allt färre anställda, medan tjänsterna växer. Men utfasande och tillväxande branscher har inte samma lokaliseringsmönster, och därför driver strukturomvandlingen också på geografisk förändring. Dessa utvecklingslinjer har reella konsekvenser för möjligheten att leva i olika delar av landet. Samtidigt kan teknologisk och institutionell utveckling påverka de rådande utvecklingsmönstren och förändra förutsättningarna för tillväxt även i mindre urbaniserade områden.

Det finns mycket att lära av historien, och de geografiska effekterna av tidigare strukturomvandlingar och teknikskiftesförlopp. Forskning utförd på senare år har visat på de strukturella skiften som skett i regional utveckling över tid i Sverige, och hur svensk regional ekonomisk utveckling skiljer sig mot utvecklingen i andra europeiska länder.

På senare år har ekonomhistoriker i ökad omfattning intresserat sig för ekonomisk geografi. Tidsaspekten har också betonats som en viktig faktor inom den evolutionära ekonomiska geografin. Inom båda disciplinerna har man således funnit ett ökande intresse av att integrera analyser av tid och rum för att bättre beskriva och förstå ekonomiska tillväxt- och omvandlingsförlopp.

Inom detta tema integrerar vi insikter från evolutionär ekonomisk geografi och ekonomisk historia för att beskriva och bättre förstå långsiktiga regionala utvecklingsförlopp.

Tillsammans med Karl-Johan Lundquist och Lars-Olof Olander från Lunds universitet, har vi analyserat svensk regional strukturomvandling och hur tillväxt sprids mellan regioner.

Tillsammans med Kerstin Enflo från Ekonomisk-historiska institutionen, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har vi beräknat regional BNP för svenska regioner under 1900-talet. Tidserierna finner du HÄR. Bakgrund till beräkningarna och analyser om de långsiktiga regionala tillväxtförloppen i Sverige finner du HÄR.

Tillsammans med Kerstin Enflo, driver vi även projektet Svensk regionalekonomisk utveckling och omvandling: dåtid, nutid och framtid som finansieras av Länsförsäkringsbolagens forsknings- och utvecklingsfond, 2018-2020. Syftet med projektet är att:

  1. Skapa historiskt baserad kunskap genom analys av historiska tidsserier och identifiering av centrala faktorer för regional tillväxt. Exempel på områden som kommer att undersökas är effekter av naturresurser, infrastruktur och regional humankapitalförsörjning (t.ex. högskolor och universitet). Fokus kommer att ligga på att förstå kausala orsakssamband och hur de regionala tillväxtkrafterna skiftat över tid.
  2. Samla nutids- och framtidsorienterad kunskap genom att analysera de geografiska konsekvenserna av automatisering, re-industrialisering och en ökad integration mellan tillverkningsindustri och tillverkningsnära tjänstesektor i Sverige.

I artikeln ”Time should tell (more): evolutionary economic geography and the challenge of history” diskuterar Martin Henning betydelsen av ett historiskt grundat synsätt för att man ska förstå den regionala utvecklingens dynamik.

Mer information: Martin Henning

Sidansvarig: Martin Henning|Sidan uppdaterades: 2019-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?