Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Framtidens kompetensbehov inom tillverkningsindustrin: kompetenslandskapets omvandling mot Industri 4.0

Med en mer klassisk ekonomisk term, kan man säga att dagens industri står inför stora och intressanta omvandlingstryck. Detta är i sig inget nytt, och svensk ekonomi och svenska kompetensförsörjningssystem har historiskt sett visat en stor förmåga till anpassning och omställning. Men utmaningarna växlar över tid, och forskningen pekar på ett antal intressanta drag i dagens utveckling, som sannolikt kommer påverka framtidens industri och industrinära tjänstesektor och dess arbetskraft i mycket hög grad.

Vissa har till och med menat att vi står inför, eller möjligen är mitt uppe i, en industriell revolution och övergång till en Industri 4.0, som inte bara innefattar en fördjupad och mer avancerad automatisering av produktion, utan även en bredare integration av digitaliserade lösningar och informationshantering i industrin.
Att möta dessa krav på förändring inom industrin och tillverkningsnära tjänster kommer sannolikt kräva förändringar i arbetskraftens sammansättning, och en förändring i vilka kompetenser som efterfrågas. I dagens ekonomi är humankapital den främsta nyckelresursen för att skapa konkurrenskraftiga företag. Konkurrenskraften för Sveriges tillverkningsindustri och industrinära tjänsteföretag är därför beroende av en välfungerande kompetensförsörjning. Humankapitaldimensionen poängteras också i diskussionen om smart industri och Regeringens nyindustrialiseringsstrategi, som ett av fyra fokusområden för strategin.

Men vilka kompetenser behövs egentligen i framtidens ’smarta’ industri? Hur ser de viktigaste historiska utvecklingstendenserna ut? Hur ser industrins ’kompetenslandskap’ ut? Och vilka strategier ska vi ha för att framöver analysera industrins kompetensbehov i ett förändrat industriellt sammanhang?

I studien ”Kompetenser för industri i omvandling - utmaningar och strategier i nya kompetenslandskap”, skriven på uppdrag av Tillväxtverket, fördjupar vi resonemangen på nationell nivå.
Här är en presentation av rapporten
.

 

Mer information: Martin Henning

Sidansvarig: Martin Henning|Sidan uppdaterades: 2019-04-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?