Nedläggningar och konsekvenser för arbetskraften

I tider av ekonomisk kris är det lätt att bli fångad av dagsaktuella orosmoment som berör utvecklingen på arbetsmarknaden och finansmarknaderna, men också hur ekonomisk nedgång påverkar olika delar av landet. Man glömmer ofta – av förklarliga skäl – bort att kriser i själva verket kan ses som nödvändiga inslag i den långsiktiga ekonomiska utvecklingen. Men det behövs mer kunskap om hur och under vilka förutsättningar ekonomisk förstörelse blir kreativ och framgångsrik för individer och för regioner, och under vilka förutsättningar de inte blir det. Inom arbetsmarknadsgeografi och arbetsmarknadsekonomi finns det lång tradition av att studera individuella konsekvenser av till exempel företagsnedläggningar. Få har dock studerat exempelvis vilken roll den regionala ekonomiska strukturen spelar för individers möjligheter att få nytt jobb, hur den geografiska och branschmässiga rörligheten ser ut för de som förlorar jobbet efter en nedläggning eller neddragning, vilken betydelse rörligheten har för hur sårbara individer är på arbetsmarknaden framöver och i vilken utsträckning de som förlorar jobbet deltar i strukturell förnyelse av regionala ekonomier (t.ex. om de blir entreprenörer).

I ett projekt finansierat av FORTE har vi tillsammans med forskare vid Umeå Universitet studerat dessa frågor. Martin Henning har skrivit en översikt över forskningen på området (hela boken finns här). Tillsammans med Rikard Eriksson och Anne Otto har vi studerat rörelsemönstren för de som lämnat svensk och tysk varvsindustri. Tillsammans med Emelie Hane-Weijman och Rikard Eriksson har vi kartlagt betydelsen av den regionala miljön för återanställning. Fler resultat är under publicering.

Mer information: Martin Henning

Sidansvarig: Martin Henning|Sidan uppdaterades: 2018-01-25