Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Regionala ekonomiska strukturer och diversifiering

I en allt mer komplex ekonomi behövs nya och teoretiskt förankrade metoder för att beskriva regionala ekonomier, deras styrkor, deras svagheter och deras utvecklingspotential. I samarbete med Frank Neffke och Ljubica Nedelkoska har vi utvecklat Skill relatedness-analys för att beskriva och analysera regioners näringslivsstruktur. Metoden utgår från argumentet om att humankapital eller färdigheter (skills) är en central komponent i regional utveckling, och metoden tecknar ekonomin som ett nätverk av branscher. Branscherna är i olika grad kopplande genom att de delar beroende av en viss typ av humankapital eller färdigheter. Detta påverkar regionernas utvecklingspotential, men också deras framtida omvandlingsförmåga. Genom metoden är det möjligt att få en initial bild av hur väl inbäddad en bransch är i de regionala resursstrukturerna, och därmed var regionens resursmässiga styrkor (och svagheter) befinner sig ur detta perspektiv. Närvaro av relaterade branscher i en region påverkar sannolikt företagens möjligheter till kunskapsutbyte, och möjligheterna för arbetskraften att finna andra produktiva arbeten i regionen. Men närvarande branscher bildar också basen för regionernas framtida expansion till nya relaterade verksamheter. Nya regionala branscher, ny produktion eller ny arbetsdelning uppstår sällan ur intet.

Relatedness-länkarna mellan branscher överensstämmer till viss del med traditionella uppdelningar av näringslivet, men länkarna utmanar också till viss del våra invanda föreställningar om hur näringslivet är strukturerat. Till exempel tydliggörs kompetenslänkarna mellan många avancerade servicebranscher och tillverkningsindustrin, och mellan partihandelsbranscherna och tillverkningsindustrin.
Regioner har ofta mycket karakteristiska näringslivsprofiler inom vissa delar av branschnätverket. Branscher som är specialiserade i en region ofta inte solitärer, utan är inbäddade i starka regionala kunskapsstrukturer. Starka resurs- eller kompetensknippen i en region kan också ge en indikation om framtida möjligheter för en region.

Tillsammans med Frank Neffke har vi arbetat med att utveckla metoden om skill relatedness som bygger på arbetskraftens rörlighet och undersöker hur branscher är relaterade till varandra.

Skill relatedness och regional utveckling är besläktade med tankegångarna bakom EUs smart specialiseringsinitiativ.
Tillsammans med Frank Neffke och Ron Boschma har vi undersökt hur regioners branschprofler ändras och hur regional diversifiering går till.

Martin Henning har skrivit en översikt över skulle relatedness-metoden och regionala analyser av långsiktiga utvecklingsförlopp.

Med hjälp av Skill relatedness metoden har vi utfört ett antal regionala analysarbeten:

 

Mer information: Martin Henning

Sidansvarig: Martin Henning|Sidan uppdaterades: 2018-01-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?